Published In: Created Date: 2024-06-09 Write By: bacanie Hits: 292


Mandra sa citesc cu emotie un articol scris de Asociatia Ajungem Mari
 

Valentina Ioniţă este unul dintre partenerii noştri vechi de fapte bune. Sunt 9 ani de când a ţinut primul atelier de turtă dulce pentru copiii susţinuţi de Ajungem MARI. A participat apoi la târgurile caritabile de Crăciun, a primit vizita copiilor din centrele de plasament din Argeş în grădina ei minunată şi, bineînţeles, nu putea lipsi de la gala noastră aniversară, unde ne-a tratat cu super delicatese.

Mi se pare că vă ştiu de o viaţă. 

 Fiind sociolog de profesie, am făcut voluntariat în facultate şi am ajuns în diverse medii sociale, inclusiv în orfelinate. Am înţeles astfel că, dincolo de a le oferi copiilor cadouri de Paşte şi de Crăciun, toţi copiii au nevoie de dragoste permanentă, îndrumare şi orientare şi am simţit că Ajungem MARI oferă toate aceste lucruri. E important în viaţă să te înconjori de oameni cu care ai aceleaşi valori, iar eu şi Ajungem MARI împărtăşim atât dragostea pentru copii, cât şi conştientizarea faptului că nu poţi avea o societate sănătoasă fără copii sănătoşi din toate punctele de vedere.
Aşa că Valentina este alături de copiii şi tinerii noştri pentru a le oferi experienţe menite să îi ajute în dezvoltarea lor şi pregătirea pentru viaţa independentă, de adult.

Îmi doresc să pot ajuta mai mult prin atelierele pe care le pot susţine cu copiii, atât în grădină, cât şi în băcănie, astfel încât să poată învăţa că prin muncă se poate obţine orice şi că este un loc pentru fiecare pe acest pământ.

 Îmi doresc să implic şi echipa, lucru pe care nu l-am făcut până acum. Misiunea fiecăruia dintre noi ar trebui să fie ca aceşti copii să primească o şansă în viaţă şi să nu îi arătăm cu degetul fără să le cunoaştem suferinţa.
Valentina e convinsă că ajutorul şi binele nu sunt niciodată unidirecţionale.

Un astfel de program face bine din multe puncte de vedere. Ajuţi copiii, dar te ajuţi şi pe tine indiferent din ce punct de vedere priveşti. Te ajuţi pe tine pentru că atunci când faci bine îţi creşte stima de sine. Te ajuţi pe tine ca individ într-o societate funcţională, în care copiii abandonaţi reuşesc să se integreze şi să nu fie o povară.
Iar pentru asta e nevoie şi să observe exemplele personale ale altora, aşa cum este cel al Valentinei.

Sunt din Piteşti, însă mi-am petrecut toate vacanţele de vară la ţară, la bunici. Acolo am învăţat să iubesc pământul şi plantele. Deşi studiile şi viaţa m-au dus prin locuri şi domenii diferite – sociologie, marketing – fiecare loc în care am stat şi-a pus amprenta asupra mea şi m-a învăţat să mă adaptez în orice mediu.
Naşterea primului copil i-a schimbat şi felul în care se raporta la job, la responsabilităţile lui şi, mai ales, la ceea ce vrea să lase în urmă.

Am început acum 11 ani o aventură frumoasă, dar anevoioasă în domeniul mâncării sănătoase. Am cumpărat un teren pe care am decis să cultivăm legume şi să le vindem altfel decât se făcea la vremea aceea: fără chimicale, comenzile se plasau într-un magazin online şi noi urma să le livrăm la uşa clientului, în Bucureşti.

 Datorită asociaţiei Work at home moms România am reuşit să ajung cu produsele mele la mame cu copii mici, interesate să le ofere celor mici un început sănătos în diversificare. La cererea clienţilor am căutat apoi mici producători, aducând astfel, alături de legume, ouă, lactate, carne proaspătă, mezeluri cât mai sănătoase.

 După naşterea celui de-al doilea copil, am adus magazinul online într-unul fizic. Aşa a apărut în 2019 Băcănia cu poveşti, un loc de poveste pentru petreceri, dar şi pentru hrană cu gust, fără bazaconii. În pandemie magazinul funcţiona însă tot mai greu, iar pierderile erau mari. Acela a fost momentul în care am transformat materia primă în mâncare gătită. De acolo a mai fost un singur pas până la pregătirea de meniuri pentru evenimente speciale.
Când o priveşti pe Valentina, cu zâmbetul ei molipsitor şi energia debordantă, totul pare extrem de simplu. În realitate, ca să ajungă aici a fost nevoie de multă muncă, lecţii de învăţat şi lucruri de schimbat.

La început nu ştiam să cultivăm în spaţiu protejat (grădina bunicilor era în aer liber), nu am ştiut să facem faţă dăunătorilor şi am pierdut culturi întregi. Uneori am învăţat, ne-am adaptat soiurile, am obţinut certificarea ecologică, am creat o reţea frumoasă de clienţi. Lucrurile acestea le-am stabilizat. Acum provocarea permanentă este să facem faţă schimbărilor legislative: taxe crescute permanent, sisteme noi, precum e-factura. Învăţăm însă şi ne adaptăm, pentru că aceasta este soluţia.
Trecând însă peste toate greutăţile, Valentina a înţeles că piedicile nu trebuie decât să te facă să cauţi soluţii noi, idei noi.

Cea mai mare provocare este să găsesc un echilibru în toate. Să îmi fac afacerea profitabilă respectând mereu principiile cu care am pornit la drum: hrană sănătoasă, flexibilitate, deschidere faţă de clienţi, transparenţă şi să fiu şi prezentă în mijlocul familiei mele. Copiii au fost mereu motorul afacerii mele, au fost inspiraţia mea şi motivul pentru care nu am renunţat niciodată la principii. Nu aş putea niciodată să îi dau unui copil să mănânce ceva din ce nu aş oferi şi copiilor mei.
Fidelă principiilor sale, Valentina spune că îşi doreşte să rămână la fel de prezentă şi în programul nostru.

La mulţi ani, Ajungem MARI! Să nu vă opriţi niciodată. Voi sunteţi speranţa.


Despre AJUNGEM MARI puteti citi pe www.ajungemmari.ro/
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Avem proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.


În mod concret, lucrăm cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţinem să ajungă MARI până când ies din sistemul de protecţie a copilului. Peste 1.400 de voluntari merg săptămânal la cei peste 3.000 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin 8 luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi.